» Kiruna Folkets Hus » Bio » Kverulanten / Mielensäpahoittaja

« Tillbaka till Bio i Kiruna

Kverulanten / Mielensäpahoittaja

Affisch

Bio Kverulanten heter på finska Mielensäpahoittaja, vilket löst översatt betyder ungefär någon som tar illa upp. Han är en man som vet att allt var bättre förr och att allt som har hänt och har gjorts sedan 1953 har bidragit till att förstöra hans dag. Hans dagordning, som baserar sig på rutiner och traditioner, rubbas efter ett fall i källartrappan. Kverulanten skadar foten och på läkarens order skickas han till Helsingfors på fysioterapi. Inkvartering ordnas hos sonen och hans familj, och den 80-åriga lantbrukaren, som egensinnigt klänger sig fast vid det förflutna, tvingas möta den moderna verkligheten. Sonen är en urbaniserad evighetsstudent, en hjälplös mes enligt sin far, och svärdottern är en viljestark karriärkvinna, vilket svärfadern har svårt att svälja.

Dessutom har svärdottern fått till uppgift att ta hand om trivseln för viktiga ryska investerare, och hon har varken tid eller lust att vakta Kverulanten. Av ren godhet bestämmer Kverulanten sig för att hjälpa henne i förhandlingarna. Han vill också hjälpa till med skötseln av huset, vilket inte är sonens starka sida. Kverulanten är tvungen att medge att trots att sonen är handfallen när det kommer till många praktiska och manliga saker, har han lyckats skapa ett närmare förhållande till sina egna barn än vad Kverulanten har till sin son.

Filmen, som grundar sig på Tuomas Kyrös Mielensäpahoittaja-romaner, passerade i november milstolpen 400 000 åskådare och är därmed årets mest sedda finska film. Generationsklyftan, men också kärleken däri, samt sociala roller och brott mot dem är bärande teman i filmen. I Kverulantens karaktär kombineras outhärdliga gammalmodiga fördomar och älskvärd ärlighet och praktiskhet. Dome Karukoskis Kverulanten ställer gamla lantliga Finland sida vid sida med den moderna, urbana verkligheten, med växelvis komiska och berörande följder.

» Läs mer om filmen på IMDB (Engelska)

* Vi reserverar oss för att datum, tider och priser kan komma att ändras.

Fakta

Åldersgräns: 7 år
Längd: 104 minuter

Visningar


 Nåjdens Sal
   9 Dec, 13:00 (Lördag)

Priser

Ordinarie, 80 SEK

Köp biljett

Visste du att du även kan köpa dina biljetter på internet.

» Köp biljetter online

Tel.: 0980 - 157 00
Fax: 0980 - 828 01
E-Post: info (snabel-a) fhkiruna.se

Folkets Hus och Park i Kiruna Ekonomisk Förening
Lars Janssonsgatan 17
981 31 Kiruna, Sverige